DUURZAAM INTERIEUR

DUURZAAM INTERIEUR

kleine tips, grote veranderingen

Over duurzaam (ver)bouwen valt enorm veel te vertellen. Ik laat dat hier achterwege omdat er anderen zijn die daar veel beter in thuis zijn dan ik en het voor nu veel te uitgebreid zou worden. Mocht je nu toevallig gaan bouwen of verbouwen, houd dan wel de tip over zichtlijnen die ik hieronder geef in je achterhoofd, zo’n belangrijke basis!
De andere tips die ik noem hebben vooral betrekking op wat je ziet in huis, wat het karakter geeft. Alles wat je koopt heeft nu eenmaal impact op het klimaat, hoe duurzaam een product ook geproduceerd is. Gelukkig is er genoeg wat we zelf kunnen doen om op een positieve manier daaraan bij te dragen. Of alle mogelijkheden in deze blog staan? Zeker niet, maar ik hoop dat het je inspireert om bewuste keuzes te maken.

1) Daarmee meteen de beste tip om iets duurzaam te maken: zorg dat je er nooit op uitgekeken raakt en het dus niet hoeft te vervangen.

Volg niet klakkeloos de trends, maar kies bewust!

 

2) Ben je toch echt uitgekeken op een item, gooi het dan niet meteen weg. Een ander vindt het vaak hartstikke leuk, dus plaats het bijvoorbeeld in een straat- of familieapp. Als je er nog geen afstand van wilt doen, bewaar je ze tijdelijk op zolder of in de schuur. In een andere setting passen ze er op een later moment vast weer prima bij of je geeft ze een kleine update door het in een andere kleur te schilderen.

3) Bij de bouw van een nieuwe woning wordt tegenwoordig zo’n beetje standaard gekeken naar het zo energiezuinig mogelijk maken van de woning. Optimale isolatie van dak, ramen en vloer, ramen met isolerend glas, zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler en meetapparatuur om het energieverbruik te managen. Wat hiernaast ook belangrijk is, is om op een slimme manier gebruik te maken van de natuurlijke lichtinval. Want door hier optimaal gebruik van te maken, bespaar je niet alleen op energie maar creëer je een goede basis voor de rest van je interieur door de zichtlijnen zo sterk mogelijk neer te zetten. Optisch werkt dat heel fijn!

ZICHTLIJN: een denkbeeldige lijn zonder obstakels. Dit kan bijvoorbeeld de lijn van de zithoek naar de TV zijn of een lijn van 
de ene naar een andere ruimte. Zichtlijnen zijn heel belangrijk bij het bepalen van een goede inrichting. Ze helpen om de aandacht 
naar een bepaalde plek te sturen wat je kunt versterken door op precies díe plek een eyecatcher te plaatsen, zoals een mooie lamp 
of schilderij, maar ook een raam met zicht op de tuin waarmee je de zichtlijn verlengt. Zichtlijnen kunnen ook zo worden ingericht 
dat je nieuwsgierigheid gewekt wordt naar wat juist niet in één oogopslag te zien is. Goede zichtlijnen laten een interieur ruimtelijk 
aanvoelen en zorgen voor een fijne spanning.

4) Kijk kritisch naar wat je écht nodig hebt, qua ruimte & spullen. Het voordeel van ‘klein’ en ‘minder’ is logischerwijs dat er daardoor minder (materiaal) nodig is.

5) Kies zoveel mogelijk voor lokale materialen, producten en vakspecialisten. Wat van ver komt is zeker niet altijd beter of goedkoper.

6) Recycle & upcycle. Marktplaats ken je, kringloopwinkels en rommelmarkten ook. Waar de één hier dolenthousiast van wordt, is de ander er minder van gecharmeerd.

Wil je wel een pre-loved item maar wil je graag weten waar het vandaan komt? Dan is dit een leuke: organiseer een sessie waarin je interieuritems waar je op uit gekeken bent ruilt met vriendinnen.

 

7) Steeds meer (Nederlandse) meubelontwerpers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en werken met duurzame kwaliteitsmaterialen die lang meegaan of passen upcycling toe door (rest)materialen te hergebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan stoelen van koffieprut of textielafval.

In oktober 2020 lanceerde Ethnicraft Live Light, een meubelverhuurservice met een circulair bedrijfsmodel. 
Binnen dit systeem kunnen abonnees tegen een maandelijkse vergoeding genieten van hoogwaardige designproducten.

8) Kinderen groeien. Meubels worden te klein. Gelukkig komen er steeds meer kindermeubels op de markt die meegroeien met je kind. De aankoopprijs van deze meubels ligt vaak wel hoger dan wanneer je alleen een bed, kinderstoel of bureau koopt voor een specifieke leeftijd, maar de tijd betaalt dat terug. Hieronder zie je het prachtige “FLOW BED’ van Quax dat meegroeit met de ontwikkeling van je kind.

9) Ook bij de aanschaf van een meubel is de gedachte dat het slechts een paar jaar mee hoeft te gaan niet echt duurzaam. Ga voor meubels van hoogwaardige kwaliteit die je na 10 jaar opnieuw kunt laten bekleden of tijdloze items die over 20 jaar nog steeds niet misstaan.

10) Zowel bij (ver)bouw als styling van je woning zijn er veel duurzame materialen die je toe kunt passen. Ik licht er hier een aantal uit:

~ Duurzame verf draagt bij aan een schoner milieu. Het zorgt voor minder uitstoot van giftige stoffen en CO2 dan reguliere verf. Een aantal merken:
⋅ Carte Colori kalkverf is een 100% ecologisch en duurzaam geproduceerde natuurverf, samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijke pigmenten. Kalkverf “ademt” en gaat zo bacterie- en schimmelvorming tegen. Goed voor de sfeer én de lucht dus!
⋅ Pure&Original is duurzaam en ecologisch verantwoord zonder dierlijke ingrediënten (ja, vegan verf dus!)
RAW Paints produceert minerale verfpoeder en is daarmee de nieuwe verfstandaard: gezonder, veiliger en gelukkiger leven voor huidige en toekomstige generaties.
~ Linoleum is een natuurlijk materiaal dat op vele manieren toepasbaar is, bijvoorbeeld als tafelblad. Het is verkrijgbaar is verschillende kleuren, sterk, hittebestendig en is makkelijk schoon te maken.
~ Bamboe & rotan zijn materialen die het prima doen op duurzaamheidsgebied. Bamboe en riet groeit namelijk razendsnel nadat het gekapt is weer aan zonder negatieve gevolgen voor het milieu. Let hierbij wel op het FSC -keurmerk.

Het FSC-keurmerk geeft aan dat het materiaal afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Hierbij wordt naast de 
bossen ook gelet op het milieu, de arbeiders en de lokale bevolking. Dit geldt voor álle producten die uit een bos 
kunnen komen, naast hout en papier bijvoorbeeld ook rubber, houtskool of bamboe.

~ Ook hout is hartstikke duurzaam mits afkomstig uit een duurzaam beheerd bos. Daarin worden bomen verspreid gekapt en direct weer opnieuw geplant. De ecologische functie van het bos blijft op deze manier behouden als leefomgeving voor planten en dieren. Voor de winning en productie van hout is weinig energie nodig en er komt weinign CO2 vrij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld staal.
~ Natuursteen zoals marmer en travertin zijn harde, natuurlijke producten die met gemak een leven lang meegaan.
~ Als staal eenmaal gemaakt is, kun je het voor eeuwig hergebruiken zonder enig verlies van kwaliteit.

Recycling turns things into other things. It’s like magic!