VERLICHTING

VERLICHTING

Je denkt misschien mwha, het zal wel…maar licht is zo belangrijk in je interieur!
Bij de inrichting van je huis denk je vaak als eerste aan de vloer, meubels, raamdecoratie en verf of behang en wordt verlichting als laatste toegevoegd. Maar een goed interieur staat of valt met licht, omdat dat bepaalt hoe de ruimte overkomt. Licht heeft namelijk zowel een functionele als sfeer verhogende functie en beide zijn onmisbaar in een geslaagd interieur.

Ga je (ver)bouwen en heb je daarin de mogelijkheid om eens serieus na te denken over licht? Zeker doen! Hiervoor kun je een lichtplan (laten) maken. Zo’n lichtplan kun je onderverdelen in verschillende lagen: basis- of sfeerverlichting, functionele verlichting & accentverlichting:

BASIS- of SFEERVERLICHTING zorgt voor regelmatig verspreid licht, zodat je de hele ruimte in één keer goed kunt overzien. Als je binnenkomt en je drukt op de lichtknop naast de deur is het fijn als er geen donkere hoeken zijn en er geen ruimte wegvalt, maar ook dat je niet verblind wordt door teveel licht.

FUNCTIONELE VERLICHTING is verlichting die bepaalde dingen of activiteiten in de ruimte extra verlicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koken, werken en lezen. Heel prettig als je dit soort bezigheden kunt doen zonder dat je ogen er extra inspanning voor moeten verrichten om het goed te kunnen zien.

ACCENTVERLICHTING zet bepaalde items in de spotlights. Een mooi schilderij of meubelstuk dat je wilt uitlichten bijvoorbeeld. Door het accent op bepaalde items te leggen creëer je een fijne, interessante spanning en dat wil je natuurlijk in je rocking interior!

Nu je dit weet kun je zelf het lichtplan gaan maken:
1) Maak een plattegrond van de ruimte. Teken daarin de meubels en op welke plekken je bijvoorbeeld spiegels of schilderijen wilt plaatsen. Markeer ook op welke plekken de aansluitpunten zich bevinden.
2) Bepaal de functies. Waar is de eethoek en waar komt de bank in de woonkamer? Wil je een apart leeshoekje? Houd hier rekening mee bij de plaatsbepaling van de lichtpunten.
3) Geef op de plattegrond als eerste de basisverlichting aan, dus de eerste lampen die je aandoet als je ’s avonds binnen komt.
4) Daarna plaats je de functionele verlichting. In een leeshoekje is het bijvoorbeeld prettig om gericht licht te hebben.
5) Als laatste teken je de accentverlichting in. Waar kun je een mooie lamp of lichteffect gebruiken om de juiste sfeer te krijgen?

Als je je gaat verdiepen in licht, kom je vaak het woord armatuur tegen. Armatuur betekent ‘de draagconstructie met lamphouder voor één of meerdere
lichtbronnen van een lamp’. In de praktijk wordt hier de lamp of lichtbron mee bedoeld.

Naast kunstmatig licht kun je ook daglicht in je lichtplan meenemen. Als je gaat (ver)bouwen kun je dit sturen door de positie, vorm en afmetingen van de ramen daar op aan te passen. Heel fijn als je de mogelijkheid hebt om daar vroeg in het ontwerpproces van je droominterieur rekening mee te houden. Als je niet gaat verbouwen maar wel je interieur next level wil tillen, kun je op verlichtingsgebied ook wat doen:

∼ Als je niet helemaal tevreden bent met de verlichting, is het slim om die eens inzichtelijk te maken. Op een plattegrond van de ruimte geef je aan waar de lichtpunten zitten en hoe groot de globale ‘lichtvlek’ van dat punt is, dus hoeveel licht het punt verspreid. Bij een goede verlichting overlappen de lichtvlekken elkaar niet, maar zit er ook niet teveel onderbelichte ruimte. Zo’n ‘vlekkenplan’ maakt dus inzichtelijk hoe het licht vanaf de lampen wordt verdeeld over de ruimte.

∼ Houd rekening met afmeting, functies en uitstraling van de ruimte. Afhankelijk hiervan kies je de juiste lamp. Natuurlijk wil je in de keuken mooie lampen, maar vooral moeten ze functioneel zijn. Als er bijvoorbeeld een grote eettafel staat, kies je daarboven lampen die daar in verhouding het best bij passen en genoeg licht geven. De juiste lamp op de juiste plek!

∼ Speel met de hoogte van de lampen. Plafondlampen, wandlampen, lampen op tafelhoogte of een mooie vloerlamp; varieer in hoogte en de ruimte wordt meteen zoveel interessanter.

∼ Varieer in verdeling, afmeting, vorm en kleur van de lampen. Boven de eettafel zijn we geneigd om lampen in een rijtje en op gelijke hoogte te plaatsen, maar waarom eigenlijk? Kies een mooie lamp in verschillende afmetingen en verdeel die op een goede manier boven de tafel. Speel ook weer met de hoogte. Op de middelste foto onder deze blog zie je hoe Ferm Living dat heeft toegepast met een aantal (zelf samen te stellen) lampen uit hun collectie. Als je het helemaal spannend wilt maken, kun je ook variëren met verschillende vormen en kleuren van lampen.

~ Kies voor een statement-lamp. Dat is een lamp die niet bij de basisverlichting hoort, maar één die ook op zichzelf een mooi object is. Met zo’n lamp laat je je interieur shinen en kun je de juiste sfeer neerzetten. Nu zou ik een boekwerk vol kunnen schrijven over al de te gekke lampen die verkrijgbaar zijn, maar sowieso tip ik je graag de handgemaakte, modulaire lampencollecte van Maud Woltman (zie de eerste foto onder deze blog) die je helemaal naar wens kunt personaliseren. Ook een lamp in de vorm van een bloem, zoals op de onderstaande foto van VT Wonen, is een prachtige eyecatcher.

Voor nu gaat het te ver, maar behalve bovenstaande tips is het ook goed om rekening te houden met de lichtsterkte van de lamp, of de lamp dimbaar moet zijn of niet, de soort lamp, of het gaat om directe of indirecte verlichting en de plaats en het aantal van lichtschakelaars en stopcontacten.

Wil jij daar meer over weten of kun je hulp gebruiken bij de uitwerking van je lichtplan? Ik help je er graag bij! Klik hier om een afspraak te maken.